Turen vår

Vi er fire voksne jenter – fra 51 – 60 år som skal på tur. 1. januar 2010 planlegger vi å satse friskt – med sånn ca 71 grader nord som mål. Fire måneder er satt av til turen, som vi tar på ski. Vi gleder oss og er spente.

lørdag 1. mai 2010

Kinnarodden - drømmen som ble virkelighet

Ifjord - Mehamn - Kinnarodden
For å nå Kinnarodden som var målet vårt, måtte vi pga været, tenke kreativt de siste dagene. Det ble busstransport og kolonnekjøring i forrykende uvær og trasking langs veien og møte med havets elementer i fullt kok.
På fredagen kom avslutningsgaven! Etter dager med ustabilt vær, var værgudene nok en gang på vår side. Dagen opprant med sol og vindstille; det var nå eller aldri Kinnarodden kunne nås. Dagen før var det kuling og snøfokk og dagen etter var det meldt uvær på nytt. Vi var innlosjert på vandrerhjemmet i Mehamn og hadde fått gode råd om traseén av kjentmann Vidar Karlstad. Vi hadde en fantastisk tur i et variert og utfordrende terreng og frem- og tilbaketuren ble gjennomført på samme dag, tilsammen 45 km.
Vi savnet Kirsti, som sto på til siste slutt, men som dessverre ble forhindret i å bli med på selve avslutningen.      

Vidar Karlstad er eier av vandrerhjemmet i Mehamn. Han er lommekjent og arrangerer turer for turister i området. Takk for gode råd og glimrende service.
Start på turen mot Europas nordligste fastlandspunkt
Traseén er merket med "steinmenn" - 28 i alt
Vår siste utelunsj - sol og vindstille
Annelise på vei mot Kinnarodden
Nesten fremme, merke nr. 28
Norges og Europas nordligste fastlandspunkt, Kinnarodden
 
Toril og Inger på Kinnarodden

På vei tilbake til Mehamn

Å gå Norge på langs er en tøff og krevende jobb som krever viljestyrke, samarbeid og at alle er med og drar lasset. Turens karakter gjør at man må ha en streng disiplin. Vi har hver morgen stått opp kl. 06.00 og vært avgårde mellom 0800 og 0900. Enkelte dager har vi måttet starte tidligere for å nå dagens mål. Vi har stort sett hatt lange dagsetapper som gjennomsnittlig har vært på 25 km. Den lengste etappen har vært på 46 km. Seneste ankomst har vært kl. 22.15.

Vi har unngått sykdom. Hygiene og spesielt god håndhygiene har vært et viktig prinsipp. Gnagsår har vært forebygget og derved unngått fra første dag.
Vi har aldri vært redde. I situasjoner som vi har beskrevet har vi tatt frem våre ressurser, tatt vare på hverandre og løst utfordringene på en kreativ og god måte.

Den krevende innsatsen hver dag over så lang tid gjør at kroppen blir tappet for reserver som man vanligvis har å hente frem i hverdagen. Alle har derfor vært slitne innimellom og vi har hatt våre individuelle behov for hvile. Men erfaringer vi har fra tidligere turer sammen har gjort oss forberedt på at slike situasjoner kunne oppstå. 

Vi har alle familier og venner hjemme, som har heiet oss frem og bistått med hjelp og sendt oss pakker med utstyr.
Vi har hver eneste dag savnet familiene våre, men vi vet at de har støttet oss og ønsket det beste for oss. Savnet har ikke en eneste dag vært et argument for å avslutte turen; heller bidratt til fortsatt å stå samlet og fullføre. Turen har vært en unik opplevelse som ingen av oss har villet være foruten.

"Damer på langs" er nå historie. Vi er 4 forskjellige mennesker med 4 ulike motiver og drømmer for å være med på en slik tur. Vi er alle takknemlige for at vi har fått mulighet til å leve ut og virkeliggjøre denne drømmen som vi har hatt så lenge og som vi hele det siste året planla sammen. Så vidt vi vet er det ingen damer på vår alder som samlet og i ett har gjort noe liknende.

Vi takker alle som har fulgt oss på turen og gitt oss innspill og hyggelige kommentarer. Det har vært til stor glede og inspirasjon.

Vi håper at hjemmesiden vår kan gi inspirasjon for andre til å leve ut sine drømmer.

11 kommentarer:

 1. Geir-Hugo NILSSEN1. mai 2010 kl. 18:39

  Gratulere med vel gjennomført tur og velkommen etter.Det er en bragd Dere har gjort og viser at alder ikke er noe hinder.Det å kunne samarbeide å ta hensyn til hverandre er en utfordring i seg selv.Synd at jeg ikke fikk møte dere under turen,men håper anledningen kanskje byr seg en annen gang.
  Hilsen N.P.L. er Geir-Hugo Nilssen

  SvarSlett
 2. Gratulerer alle fire!!!!
  Fantastisk som dere sto på siste måneden, selv med utslitt utstyr og skader!
  Takk for at jeg fikk lov til å gå noen etapper sammen med dere i starten og for hyggelige kvelder underveis!

  Dere kan uten å være blyge rette tittelen til "fire tøffe damer på langs".

  Med skihilsen
  Anders Ødegaard

  SvarSlett
 3. Ida Karlstrøm1. mai 2010 kl. 19:38

  Gratulere med gjennomført tur! Fantastisk bra gjort!
  Godt at dere fikk avsluttningen i godvær:)

  SvarSlett
 4. Gratulerer med gjennomført tur. Virkelig imponert :) Mange hilsner spesielt til Inger. Hilsen Gro L'O

  SvarSlett
 5. Godt jobba jenter, visste deko ville klare det. Makan til tøffe damer! Me er fortsatt på tur og er svært fornøyd med det. Følg gjerne med på sida. Helsing gutta på langs

  SvarSlett
 6. For en stayer evne dere har. Det er bare å ta av seg hatten og glede meg til å se deg igjen Annelise. Det blir en middag på deg, Jorun og meg.
  Sissel

  SvarSlett
 7. Gratulerer så mye!!! Har vært veldig kjekt å følge dere på bloggen

  SvarSlett
 8. Gratulerer så mye med gjennomført tur - og 2. tur for deg mamma! -SUPER MAMMA/BESTEMOR som vi kan kalle deg! Ikke mange som har gjort dette - og særlig ikke to ganger med så kort mellomrom! Kjempestolt av deg og gleder meg veldig til jeg kommer hjem fra ferie og ser deg igjen! Nå skal jeg bli med deg på tur og.... Men veldig mye kortere turer enn dette - kan jo strekke meg til en langhelg i telt med tykt liggeunderlag og god sovepose.... :-)
  Vi sees neste uke! God tur på Hurtigruta og på flyet hjem! Stor klem fra Margrethe

  SvarSlett
 9. Hei Annelise!Veldik savnet min dig.Jeg ser frem til a returnere.Hilsen Mariola!

  SvarSlett
 10. Gratulerer med det sterkeste med gjennomført tur!
  Jeg har all forståelse for at gjennomføring har krevd viljestyrke, kanskje ekstra viljestyrke i år hvor vi har hatt den kaldeste vinteren på lang tid. Dårlig vær har gitt dere flere ”liggedøgn” og avslutningen ble, som dere beskriver, preget av uvær. Vi bøyer oss i støvet!
  Egil med Ram og P.Åtter

  SvarSlett
 11. Gratulerer - og nå rekker du vel årets milslukertreff, Inger?!

  Hilsen nina
  (millimetersluker ved siden av deg)

  SvarSlett

PLANLEGGING - HELE RUTENFra Lindesnes til Otta


1. etappe: Lindesnes – Haukeliseter


Planen er å sykle fra Lindesnes til Ljosland der familien kommer med pulkene våre. Vi bytter sykler mot pulker og går videre på ski mot Haukeliseter. På veien er vi innom Gaukhei, Øyuvsbu, Svartenut/Bossbu, Kringlevann evt. Storsteinen, Hovatn, Krossvatn via Vassdalstjønn, evt. Bleskedalsmoen og Holmevasshytta.

Vi regner med minst 2-3 teltovernattinger på veien mot Haukeliseter.

Info Ljosland: Tlf. 38 28 57 00 / 90 52 80 51. post@fjellstova.com www.fjellstova.com

Info Haukeliseter: Adr: Haukeliseter Fjellstue, 3895 Edland, Tlf. 35 06 27 77. info@haukeliseter.com

http://kart.finn.no/

2. etappe: Haukeliseter - Tyinkrysset fjellstue


Veien videre går over Hardanger vidda via Finse og med Tyinkrysset som mål. Det planlegges en teltovernatting. Hyttene vi går innom er Hellevassbu, Litlos, Sandhaug, Dyranut, Kjeldebu, Finse, Geiterygghytta, Konshelleren, Iungsdalshytta, Bjordalsbu, Breistølen og Sulebu.

Info Finse: Hotell og stasjon er åpen, tlf. 56 52 75 00 - stasjon, 56 52 71 00 - hotell. Adr: Finse stasjon, 5719 Finse.

Info Tyinkrysset fjellstue: Tyinkrysset fjellstue, 2985 Tyinkrysset. Tlf. 61 36 78 00.

http://www.turistforeningen.no/fondsbu/cabin.php?ca_id=1338

http://kart.finn.no
3. etappe: Tyinkrysset fjellstue – Mysuseter


Veien videre går gjennom Jotunheimen mot Heidal, ned til Otta og til Mysuseter.

Ruten går via Fondsbu, Gjendebu, Gjendesheim, Maurvangen, Hindseter, Randsverk.

Info Fondsbu: Åpner 19.02. Tlf. 97 07 42 18, 90 69 24 62.

Info Gjendesheim: I sesong tlf. 61 23 89 10, utenom sesong tlf. 61 23 75 74. post@gjendesheim.no

Info Heidal: Weistad kafé tlf. 61 23 40 44

http://kart.finn.no/

Fra Otta til Røyrvik4. etappe: Mysuseter - RørosPlanen er å ha en hviledag på Mysuseter og så gå videre mot Folldal og Røros. Det ser ut som vi kommer til Røros midt under Rørosmartnan.

http://www.rorosmartnan.no/


Vi regner med en ekstra dag på Røros for å oppleve litt av folkelivet.


Info Folldal: Joker Folldal, Postboks 43, 2851 Folldal

5. etappe: Røros – Innstua

Nå nærmer vi oss Svenskegrensen og Sylane. På vår første tur som var i 2006, startet vi fra Reitan stasjon, så nå er vi snart i kjente trakter.

Planen er nå å gå innom Vinilla turisthytte ved Storelvavollen, 23 km nord for Brekken. Så videre til Væktarstua, Nedalshytta, Storerikvollen og en privat hytte ved Essandsjøen. Deretter mot Teveltunet og Angeltjønnhytta. Vi vil vurdere å ikke gå innom Ferslia, men gå direkte nordover mot Innstua og en liten sving innom Sverige.

Info Teveltunet: Tlf. 74 81 25 00Dette bildet er fra vår første tur i 2006. Vi har startet fra Nedalshytta mot Storerikvollen og har her Essandsjøen midt imot.6. etappe: Innstua - Røyrvik


Sveet er dessverre stengt, så her må vi regne med teltovernatting eller hytte. Det blir flere teltovernattinger på etappen. Vi kommer innom Gaundalen, Holden, Gjefsjøen og Gressåmoen. På Nordli er det campinghytter, butikk og post. Røyrvik er like syd for Namsvatn og inngangsporten til Børgefjell.

Info Nordli: Poste restante, NTE Expert Lierne, 7882 Nordli. Tlf. 74 34 30 52

Info Røyrvik: Oppsynsmann Knut Brenne, tlf. 74 33 53 47 / 91 52 93 50

Poste restante, NTE Expert Limingen, 7898 Limingen, Tlf. 74 34 30 64

http://kart.finn.no/


Fra Røyrvik til Torneträsk


7. etappe: Røyrvik - Mjölkbekken (Umbukta)


Denne etappen fører oss inn i et stykke Norge med både hvite vidder, dype daler og lange vann. Børgefjell er et lite parti Norge, utrolig nydelig i godt vær. Vi har gode minner herfra, med fiskelykke, silkeføre og fine teltovernattinger. Spesielle minner har vi også fra Daningen og Unkervann og ikke minst Røssvatn, som er Norges nest lengste vann, med hyggelig forpleining av Kari og Håkon Økland på Steikvasselv. Det blir spennende å komme tilbake hit.

På denne etappen er vi innom Viermahytta, Storvollen og Tjolmin, Krutneset, Steikvasselv og Gressvasshytta. Vi regner med flere teltovernattinger på denne etappen.

Info Unkervann (Tjolmin): Roar Tjolmen, tlf. 78 18 55 56

Info Steikvasselv: Kari og Håkon Økland, Steikvasselv, 8647 Bleikvasselv. Tlf. 75 19 63 71 / 91 55 62 82.Fra Røssvatn i 2006. Inger på vei over råken. Det var ikke bare enkelt.
8. etappe: Mjölkbekken - Ny Sulitjelma

Det blir lengre dager og lengre dagsmarsjer. Vi går innom Kvitsteindalstunet, Virvasshytta og muligens på østsiden av Saltfjellet til Graddis. Videre til Argalad og Tjorvi. Dette er kjente trakter. Både på Graddis og i Sulitjelma er det mulig å motta pakker. I Sulitjelma er det butikk.

Info Graddis: May og Oddvar Myrvang, 8755 Røkland. Tlf. 75 69 43 41

Info Sulitjelma: Sulitjelma Turistsenter Daja, 8230 Sulitjelma. Tlf. 75 64 04 33

9. etappe: Ny Sulitjelma - Abisko / Torneträsk

Vi kommer nå inn i Sverige og Padjelanta og vil følge ruten på østsiden av grensen helt til vi nærmer oss Kautokeino. Nå er vi i svenske Lappland. Like etter at vi har passert grensen, vider landskapet seg ut og det er bare å gli innover dalføret. Vi passerer Staloluokta, Låddejåkka, Kisuris og Ritsem der vi tar en hviledag. Deretter Sitasjaure, Hukejaure og Alesjaure. Vi håper videre å kunne krysse Tornetrãsk ved Kaisepakte og gå videre nordover på svensk side.

Info Ritsem: Bengt Nordqvist, tlf. 0046 70 39 86 593 / 0046 97 34 20 30.

http://www.svenskaturistforeningen.se/sv/upptack/Omraden/Lappland/Fjallstugor/STF-Fjallstuga-ritsem/


Fra Torneträsk til Kinnarodden


10. etappe: Abisko / Torneträsk - Kautokeino


Dette området er nytt for oss. Vi har sett på kartet og kommet frem til at vi vil spare flere dager på å krysse Sverige og Finland og peile oss direkte over mot Finland. Det blir flere teltnetter, men dersom været er bra, skulle det gå. Vi er spente på tilbakemeldinger vedr. disse tankene.

Ruten ser omtrent slik ut: Laimoluokta, Vuoskojaure, Kamasjaure, Rostajaure, Saarikoski eller Keinovuopio, Kaskasjoki, Hirvasvuopio, Kautokeino.


11. etappe: Kautokeino – Skoganvarre

Mellom Kautokeino og Skoganvarre vil vi komme innom Lahpoluoppal, Sousjärvi, Ragesluoppal og Molliesjohka fjellstue.

Info Lahpoluoppal fjellstue: Tlf. 78 48 65 25 / 91 38 31 84.

Info Ragesluoppal: 99 15 20 33

Info Molliesjohka fjellstue: 78 46 91 16 / 78 46 76 00 / 911 77 975

Info Skoganvarre camping: http://www.skoganvarre.no/

12. etappe: Vel fremme!

Den siste etappen går, for oss, i et lite kjent område. Tidligere har vi gått vest for Stabbursdalen til Nordkapp. Denne gangen går vi østover, via Ifjord til Kinnarodden. Alle, unntatt Annelise, har vært på Nordkapp tidligere, derfor ble Kinnarodden et naturlig valg. Og, forhåpentlig uten skader eller sykdom underveis, kommer vi frem til målet.

http://kart.finn.no/