Turen vår

Vi er fire voksne jenter – fra 51 – 60 år som skal på tur. 1. januar 2010 planlegger vi å satse friskt – med sånn ca 71 grader nord som mål. Fire måneder er satt av til turen, som vi tar på ski. Vi gleder oss og er spente.

torsdag 8. april 2010

En smak av Kungsleden

Sitasjaure - Hukejaure - Alesjaure - Abiskojaure - Abisko


De siste 10 dagene, - helt fra Sulitjelma, har vært eventyrlige. Påskesol fra skyfri himmel, kalde og klare netter med stjernehimmel og fantastisk nordlys.

Vi har gått i kjent terreng uten særlig behov for orientering.

Trivelige stugvärder på de svenske turistforeningshyttene har tatt godt imot oss. Flere av dem kjente oss igjen fra tidligere turer. Hyttene er godt organisert med orden og renhold, og med vann- og vedbæring av gjestene. På hyttene har vi truffet hyggelige og interessante mennesker som har vist stor interesse for turen vår og som har bidratt til verdifulle samtaler.

Drømmeetappen var over fjellet fra Hukejaure mot Alesjaure, før vi kom inn på Kungsleden. Området vi nå har gått gjennom er nok det mest storslåtte vi har opplevd på hele turen.

Vi har nå kommet til Abisko og har en hviledag her. Det var veldig hyggelig å møte Kirsti og Hans Oluf som kom helt fra Tromsø med forsyninger.

Pulkene våre synger på siste verset. De er blitt lappet sammen på best mulig måte. Vi krysser fingre og håper de holder gjennom ødemarksområdet vi nå skal gå i frem til Kautokeino.

I morgen krysser vi Torneträsk.


1. Ritsem - påskegjestene er på plass. Godt det finnes ulike aktiviteter å holde på med.
2. Fartsgrense 50 km/t i bakken opp fra Ritsem.
3. Stugvärd Gunnel på Sitasjaure ga seg ende over av alle gale nordmenn på langtur.
4. Fra Sitasjaure
5. Ann Cathrin på Hukejaure ønsket oss velkommen med varm saft og nystekte kanelboller stekt i norsk Jøtulovn.
6. Hvite vidder - Annelises drøm.
7. Vårlig lunsjpause - uten votter.
8. Dag Hammarskjölds led går fra Abisko til Nikkoluokta. Her finner vi flere meditasjonsplasser.
9. Dag Hammarskjöld: Ödmjukheten inför blomman i trädgränsen öppnar vägen upp på fjellet.
10. Damer på langs - fra Alesjaure.
11. Takk til Hans Oluf for hjelp med pulkene.

4 kommentarer:

 1. Heisann, Dere er tøffe damer som gyver løs på hver etappe uten å nøle! Håper dere ikke har fått alt for mye mildvær og regn nå på slutten.

  Uansett, ikke glem å nyt selv dårlig vær og føre, for turen er plutselig over når dere står å ser på globusen på Nordkapp!
  Med turhilsen Anders

  SvarSlett
 2. Brigitte Buisson Nord12. april 2010 kl. 21:43

  Hej tjejer,
  Jag träffade er nyligen i Abisko och frågade er varför ni höll på att tejpa pulkorna! Fick svar att att pulkorna skulle leva en månad till innan det var dags för pulka kyrkogård. Nu har jag blivit en av era följare på bloggen. Lycka till med slutet av resan!
  Brigitte

  SvarSlett
 3. Hei Toril.
  Tusen takk for hyggelig postkort!
  Pappa har lest det opp for meg over telefon, så jeg fikk ikke helt med meg det som stod på engelsk, men det norske gikk greit.

  Jeg synes dere er tøffe som tasser avgårde i fire måneder, og det er gøy å snoke innom bloggen deres i ny og ne.

  God tur i innspurten!

  Hilsen fra Åse Randi og Hans

  SvarSlett
 4. Hei jenter! Trivelig å sjå at deko har finvær og trivsel på tur. Er Kirsti med videre på turen? Me har tatt et lite opphold på Senja faktisk og koser oss med bursdagfeiring for Amund idag. Me fekk svært råtten snø då me kryssa Dividalen, så det var nok lurt av deko å gå lenger øst. Håper på ein kjempetrivelig ferd videre for dykk. Helsing A-laget, Anved, Amund og Abel.

  SvarSlett

PLANLEGGING - HELE RUTENFra Lindesnes til Otta


1. etappe: Lindesnes – Haukeliseter


Planen er å sykle fra Lindesnes til Ljosland der familien kommer med pulkene våre. Vi bytter sykler mot pulker og går videre på ski mot Haukeliseter. På veien er vi innom Gaukhei, Øyuvsbu, Svartenut/Bossbu, Kringlevann evt. Storsteinen, Hovatn, Krossvatn via Vassdalstjønn, evt. Bleskedalsmoen og Holmevasshytta.

Vi regner med minst 2-3 teltovernattinger på veien mot Haukeliseter.

Info Ljosland: Tlf. 38 28 57 00 / 90 52 80 51. post@fjellstova.com www.fjellstova.com

Info Haukeliseter: Adr: Haukeliseter Fjellstue, 3895 Edland, Tlf. 35 06 27 77. info@haukeliseter.com

http://kart.finn.no/

2. etappe: Haukeliseter - Tyinkrysset fjellstue


Veien videre går over Hardanger vidda via Finse og med Tyinkrysset som mål. Det planlegges en teltovernatting. Hyttene vi går innom er Hellevassbu, Litlos, Sandhaug, Dyranut, Kjeldebu, Finse, Geiterygghytta, Konshelleren, Iungsdalshytta, Bjordalsbu, Breistølen og Sulebu.

Info Finse: Hotell og stasjon er åpen, tlf. 56 52 75 00 - stasjon, 56 52 71 00 - hotell. Adr: Finse stasjon, 5719 Finse.

Info Tyinkrysset fjellstue: Tyinkrysset fjellstue, 2985 Tyinkrysset. Tlf. 61 36 78 00.

http://www.turistforeningen.no/fondsbu/cabin.php?ca_id=1338

http://kart.finn.no
3. etappe: Tyinkrysset fjellstue – Mysuseter


Veien videre går gjennom Jotunheimen mot Heidal, ned til Otta og til Mysuseter.

Ruten går via Fondsbu, Gjendebu, Gjendesheim, Maurvangen, Hindseter, Randsverk.

Info Fondsbu: Åpner 19.02. Tlf. 97 07 42 18, 90 69 24 62.

Info Gjendesheim: I sesong tlf. 61 23 89 10, utenom sesong tlf. 61 23 75 74. post@gjendesheim.no

Info Heidal: Weistad kafé tlf. 61 23 40 44

http://kart.finn.no/

Fra Otta til Røyrvik4. etappe: Mysuseter - RørosPlanen er å ha en hviledag på Mysuseter og så gå videre mot Folldal og Røros. Det ser ut som vi kommer til Røros midt under Rørosmartnan.

http://www.rorosmartnan.no/


Vi regner med en ekstra dag på Røros for å oppleve litt av folkelivet.


Info Folldal: Joker Folldal, Postboks 43, 2851 Folldal

5. etappe: Røros – Innstua

Nå nærmer vi oss Svenskegrensen og Sylane. På vår første tur som var i 2006, startet vi fra Reitan stasjon, så nå er vi snart i kjente trakter.

Planen er nå å gå innom Vinilla turisthytte ved Storelvavollen, 23 km nord for Brekken. Så videre til Væktarstua, Nedalshytta, Storerikvollen og en privat hytte ved Essandsjøen. Deretter mot Teveltunet og Angeltjønnhytta. Vi vil vurdere å ikke gå innom Ferslia, men gå direkte nordover mot Innstua og en liten sving innom Sverige.

Info Teveltunet: Tlf. 74 81 25 00Dette bildet er fra vår første tur i 2006. Vi har startet fra Nedalshytta mot Storerikvollen og har her Essandsjøen midt imot.6. etappe: Innstua - Røyrvik


Sveet er dessverre stengt, så her må vi regne med teltovernatting eller hytte. Det blir flere teltovernattinger på etappen. Vi kommer innom Gaundalen, Holden, Gjefsjøen og Gressåmoen. På Nordli er det campinghytter, butikk og post. Røyrvik er like syd for Namsvatn og inngangsporten til Børgefjell.

Info Nordli: Poste restante, NTE Expert Lierne, 7882 Nordli. Tlf. 74 34 30 52

Info Røyrvik: Oppsynsmann Knut Brenne, tlf. 74 33 53 47 / 91 52 93 50

Poste restante, NTE Expert Limingen, 7898 Limingen, Tlf. 74 34 30 64

http://kart.finn.no/


Fra Røyrvik til Torneträsk


7. etappe: Røyrvik - Mjölkbekken (Umbukta)


Denne etappen fører oss inn i et stykke Norge med både hvite vidder, dype daler og lange vann. Børgefjell er et lite parti Norge, utrolig nydelig i godt vær. Vi har gode minner herfra, med fiskelykke, silkeføre og fine teltovernattinger. Spesielle minner har vi også fra Daningen og Unkervann og ikke minst Røssvatn, som er Norges nest lengste vann, med hyggelig forpleining av Kari og Håkon Økland på Steikvasselv. Det blir spennende å komme tilbake hit.

På denne etappen er vi innom Viermahytta, Storvollen og Tjolmin, Krutneset, Steikvasselv og Gressvasshytta. Vi regner med flere teltovernattinger på denne etappen.

Info Unkervann (Tjolmin): Roar Tjolmen, tlf. 78 18 55 56

Info Steikvasselv: Kari og Håkon Økland, Steikvasselv, 8647 Bleikvasselv. Tlf. 75 19 63 71 / 91 55 62 82.Fra Røssvatn i 2006. Inger på vei over råken. Det var ikke bare enkelt.
8. etappe: Mjölkbekken - Ny Sulitjelma

Det blir lengre dager og lengre dagsmarsjer. Vi går innom Kvitsteindalstunet, Virvasshytta og muligens på østsiden av Saltfjellet til Graddis. Videre til Argalad og Tjorvi. Dette er kjente trakter. Både på Graddis og i Sulitjelma er det mulig å motta pakker. I Sulitjelma er det butikk.

Info Graddis: May og Oddvar Myrvang, 8755 Røkland. Tlf. 75 69 43 41

Info Sulitjelma: Sulitjelma Turistsenter Daja, 8230 Sulitjelma. Tlf. 75 64 04 33

9. etappe: Ny Sulitjelma - Abisko / Torneträsk

Vi kommer nå inn i Sverige og Padjelanta og vil følge ruten på østsiden av grensen helt til vi nærmer oss Kautokeino. Nå er vi i svenske Lappland. Like etter at vi har passert grensen, vider landskapet seg ut og det er bare å gli innover dalføret. Vi passerer Staloluokta, Låddejåkka, Kisuris og Ritsem der vi tar en hviledag. Deretter Sitasjaure, Hukejaure og Alesjaure. Vi håper videre å kunne krysse Tornetrãsk ved Kaisepakte og gå videre nordover på svensk side.

Info Ritsem: Bengt Nordqvist, tlf. 0046 70 39 86 593 / 0046 97 34 20 30.

http://www.svenskaturistforeningen.se/sv/upptack/Omraden/Lappland/Fjallstugor/STF-Fjallstuga-ritsem/


Fra Torneträsk til Kinnarodden


10. etappe: Abisko / Torneträsk - Kautokeino


Dette området er nytt for oss. Vi har sett på kartet og kommet frem til at vi vil spare flere dager på å krysse Sverige og Finland og peile oss direkte over mot Finland. Det blir flere teltnetter, men dersom været er bra, skulle det gå. Vi er spente på tilbakemeldinger vedr. disse tankene.

Ruten ser omtrent slik ut: Laimoluokta, Vuoskojaure, Kamasjaure, Rostajaure, Saarikoski eller Keinovuopio, Kaskasjoki, Hirvasvuopio, Kautokeino.


11. etappe: Kautokeino – Skoganvarre

Mellom Kautokeino og Skoganvarre vil vi komme innom Lahpoluoppal, Sousjärvi, Ragesluoppal og Molliesjohka fjellstue.

Info Lahpoluoppal fjellstue: Tlf. 78 48 65 25 / 91 38 31 84.

Info Ragesluoppal: 99 15 20 33

Info Molliesjohka fjellstue: 78 46 91 16 / 78 46 76 00 / 911 77 975

Info Skoganvarre camping: http://www.skoganvarre.no/

12. etappe: Vel fremme!

Den siste etappen går, for oss, i et lite kjent område. Tidligere har vi gått vest for Stabbursdalen til Nordkapp. Denne gangen går vi østover, via Ifjord til Kinnarodden. Alle, unntatt Annelise, har vært på Nordkapp tidligere, derfor ble Kinnarodden et naturlig valg. Og, forhåpentlig uten skader eller sykdom underveis, kommer vi frem til målet.

http://kart.finn.no/